Vegaaninen kurpitsa-appelsiinirisotto

Yksi niin kutsutuista bravuureistani on risotto. Opettelin muutama vuosi sitten tekemään oikeaa risottoa (sen suomalaisen ysäriklassikon sijaan) ja siitä onkin tullut arki-iltojemme vakiokamaa. Okei, se ehkä vaatii läsnäoloa ja hieman rakkautta, mutta vaikeaa risoton tekeminen ei ole. Kun sen on muutaman kerran tehnyt, ei reseptiäkään enää tarvitse tiirailla. Parasta risotossa on sen monipuolisuus – raaka-aineeksi käy mikä vaan vihannes tai miksei hedelmäkin, kuten tässä appelsiinilla raikastetussa kurpitsarisotossani. Kunhan kaapista löytyy risottoriisiä, kasvisliemikuutio ja sipulia, on vain mielikuvitus rajana.

Kotiruokamme vegaaniuduttua viime vuoden vegaanihaasteen ansioista, piti klassisesta risotostakin kehitellä vegaaninen versio. Ja voin sanoa, etten ole kaivannut voita tai parmesaania. Kuten monen muunkin ruoan kohdalla olen todennut, on tämäkin ruokalaji jopa helpompaa toteuttaa ilman eläinperäisiä raaka-aineita ja maku on silti edelleen oikein kohdillaan. Kaikki raaka-aineet on helppo pitää aina saatavilla ja risotto onkin mainio “jääkaapissa on vain valo”-päivän ruoka. Risotto vaatii tosin hieman malttia – sen pitää antaa porista melko miedolla lämmöllä välillä hämmentäen ja kasvisliemen täytyy antaa imeytyä ennen seuraavan satsin lisäämistä. Aikaa risoton tekemiseen on hyvä varata 45 minuuttia ja se on parasta samantien nautittuna.

Aurinkoinen kurpitsarisotto neljälle

Uunissa paahdetut kurpitsat

puolikas myskikurpitsa

öljyä

mausteita oman maun mukaan (esim. savupaprikajauhe, timjami, valkosipuli, suola, pippuri)

Risotto

loraus oliiviöljyä

1 sipuli hienonnettuna

4 dl risottoriisiä

0,5 dl valkoviiniä tai loraus valkoviinietikkaa

1 kasvisliemikuutio

n. 1 litra vettä

1 appelsiinin kuori raastettuna ja hedelmäliha paloiteltuna

0,5 dl oluthiivahiutaleita

suolaa, mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori kurpitsa ja leikkaa suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Huuhtele kurpitsan siemenet. Sekoita kurpitsakuutioiden joukkoon öljy ja mausteet ja paahda uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kuutiot ovat kypsiä. Lisää siemeniin hieman öljyä ja suolaa ja paahda uunissa 5-10 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä.

Valmista kasvisliemi keittämällä litra vettä ja lisäämällä joukkoon kasvisliemikuutio. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullotta sipulia siinä muutama minuutti. Lisää pannulle riisi ja jatka kuullottamista hetki. Kaada pannulle viini / viinietikka ja sekoita kunnes se on imeytynyt. Lisää pari desiä kasvilientä, appelsiinin kuoriraaste ja hedelmäliha pannulle ja jatka kypsennystä keskilämmöllä välillä sekoittaen. Lisää lientä desi pari kerrallaan aina kun edellinen satsi on imeytynyt riisiin. Muista hämmentää säännöllisesti! Maista välillä ja testaa riisin kypsyys – sen tulisi olla kypsää, mutta kuitenkin edelleen pureksittavaa (tosin itse olen enemmän riisipuuron kuin al denten ystävä). Kun risotto on kypsää, sekoita joukkoon oluthiivahiutaleet tuomaan juustoista makua. Tarkista kaipaako risotto vielä suolaa tai pippuria. Tarjoile paahdettujen kurpitsapalojen ja -siementen kanssa.

2 thoughts on “Vegaaninen kurpitsa-appelsiinirisotto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s